Recepta per 4 persones.
Dos kg de calamars (cuinats redueixen molt)
Dos cebes grans
Dos pebrots verds
Un tomàquet grans triturats ,sense pell ni llavors
Mig got de vi blanc
Un raig de conyac
Mig litre de brou de peix
50 gr. d'avellanes
una gal
Recepta:
Tallem la ceba i el pebrot a lamines i ho posem a sofregir a foc molt lent fins que s'estovin. Hi afegim el calamars nets (podeu demanar a la peixateria que us els netegin). Quan els calamars han reduït la seva mida afegim el tomàquet,seguim amb el foc lent, quan comença a enganxar-se a la cassola afegim el vi i el conyac, deixem reduir.
Fem una picada amb la ma de morter amb les avellanes, el grill d'all i la galeta Maria, ho deixarem tot amb una mica de brou de peix. Ho afegim a la cassola junt amb la resta de brou. Ha d'anar fent xup xup durant mitja hora. Deu minuts abans d'apagar el foc cremem el sucre en una paella o pot i quan sigui prou cremat i fosc ho afegim a la cassola. S'acompanya aquest plat amb arròs blanc
El sucre es pot substituir per dos preses de xocolata negra.