2kg de carxofes tendres, 1 ceba mitjana, 2 tomàquets madurs, 50gr de cansalada viada, 50gr de perníl del país, farina, oli d'oliva, vi blanc sec, 1 llimona, sal i pebre.
Recepta:
Es pelen les carxofes, fins que quedi el cor i la part més tendre, es freguen amb llimona per evitar es tornin fosques. Es tallen en quatre quarts, es treuen els pels del cor, s'enfarinen i es fregeixen en una paella amb oli calent. Es reserven quan comencin a agafar color i es posen sobre un paper absorvent.
En una cassola s'hi posa oli i es fregeix la cansalada tallada ben menuda. Quan rossegi, afegiu el pernil també tallat petit i la ceba ben picada. Es deixa coure poc a poc, a foc baix. Quan quedi ben sofregida la ceba s'hi tira el tomaquet pelat i ben trinxat, sense les llavors. Deixeu coure uns minuts i que s'integri tot be.
Quan estigui ben fet el sofregit s'hi tira un gotet de vi blanc sec. Es deixa que s'evapori l'alcohol. Tireu-hi les carxofes i poseu-hi aigua fins que quedin lleugerament covertes. Tapeu la cassola i deixeu que cogui ben a poc a poc una mitja hora. De tan en tan remeneu la cassola, com si fessiu pil pil, rectifiqueu de sal i pebre.