Sal, vinagre de moscatell o un vinagre dolç i oli de oliva.
Per la amanida:
1 Escarola cabell d'angel
200 Gr de tonyina
12 Anxoves
24 Olives arbequines
300 gr de bacalla esqueixat
12 Rabanets
Recepta:
Per fer la salsa:
Amb un morter posarem una mica se sal i el all a troços (sense el grill, asi no picara tant) el piquem fins que quedi pure, seguidament posem les atmelles sense pell i el picarem fins que surti l'oli de la atmella, igualment farem amb les avellanes, seguidament posarem la carn de la nyora ( la nit anterior farem un tall a les nyores i les deixarem en remull, jo les poso el vi negre del penedes, l'andema rascarem la carn de la pell), posarem la molla de pa de pages empapada de vinagre i remenem tot, quedara una pasta rosada,a les hores afeguiren l'oli mica a mica com si fesim alioli, fins aconseguir una salsa rosada i omagenia, la tastarem amb la corna del la llesca de pa i rectificarem de sal si fa falta (si es talles la salsa posarem una mica de aigua tebia i remenarem per tornar a lligarla).
Per fer l'amanida:
Tallarem l'escarola en troços mitjans, els rabanets el pelarem i seguidamentens disposarem a barrejar tots els ingredients, primer l'escarola i a continuacio la resta de productes, abans de servir poserem per sobre la salsa del xato. Bon profit.