100 g de mantega sense sal, estovada (més extra per untar el motlle)
275 g de sucre
2 ous L
200 g de farina més llevat (200 g de farina + 1 sobre de llevat [la cullerada de sota ja hi estaria inclosa])
1 culleradeta de llevat (ometre si s'usa farina normal)
75 g de cacau en pols
125 ml de llet
1 culleradeta d'extracte de vainilla
1 culleradeta de cafè en pols en 125 ml d'aigua bullent, equivaldria a un espresso fred. [He de comentar que jo no he posat el cafè dins del pa de pessic, sinó que l'he fet servir per humitejar-lo, com si fos almívar, i així alleugerir-lo.]
cobertura i farcit:
125 g de mantega, tallada en daus
25 g de cacau en pols
125 g de sucre glass
2 o 3 cullerades de llet
xurrets de xocolata per decorar, etc.
Recepta:
Per començar hem de preescalfar el forn a 180ºC. Seguidament prepararem el motlle: l'untarem amb mantega i si és un motlle desmotllable, cobrirem el fons amb paper sulfuritzat, que també untarem amb mantega.
Amb una batedora elèctrica, batrem la mantega i el sucre fins obtenir una crema lleugera i esponjosa.
Hi agregarem els ous, un a un, sense deixar de batre fins que estiguin ben integrats.
Seria recomanable tamisar tots els ingredients secs en un bol (farina, cacau en pols i el llevat) i en un altre els ingredients líquids (llet, cafè i vainilla). [Com he dit anteriorment, el cafè l'he fet servir per humitejar el pa de pessic un cop cuit, així que l'he reservat per més tard]. Llavors s'ha d'anar alternant l'addició d'ingredients secs amb líquids, fins obtenir una mescla homogènia. (Jo he prescindit dels bols, ja que es pot fer a ull perfectament, he seguit aquest ordre: farina, llet, cacau, llevat i vainilla).
Un cop la massa sigui homogènia, la repartirem pel motlle i la fornejarem durant 30-35 min, fins que l'escuradents surti net.
Quan estigui cuit, deixarem refredar el motlle a sobre d'una reixeta i tan bon punt estigui fred del tot, el desmotllarem i tallarem per la meitat.
Mentre el pa de pessic es cou al forn podem procedir a fer la crema de xocolata. Primer de tot hem de desfer la mantega en un cassó, a foc lent. Hi agregarem el cacau i continuarem la cocció 1 o 2 min, removent amb freqüència. Llavors ho deixarem refredar lleugerament.
Hi afegirem el sucre glass, tamisat, i ho mesclarem bé. Incorporarem la llet, 1 cullerada cada vegada, fins que la mescla esdevingui llisa i brillant; llavors la deixarem refredar i espessirà.
En cada meitat del pa de pessic hi escamparem el cafè que teníem reservat. Després hi escamparem la meitat de la crema per farcir el pastís i l'altre meitat per cobrir-lo.
Finalment el podem decorar amb xorrets de xocolata, virutes, lacasitos, etc. [Les lletres les he fet amb una mica de xocolata blanca desfeta]