Desfem la llevadura amb una mica de l’aigua infusionada tèbia i reservem.
En un recipient gran batem els ous amb el sucre. Afegim l'oli i barregem bé. Incorporem la pell de llimona ratllada.
Afegim la llevadura espumada i la resta d’aigua i la llet infusionada. Tirem un polsim de sal a la farina i l'anem incorporant poc a poc a la barreja. Anem treballant fins que la massa comenci a agafar consistència. Quan comença a tindre una mica de cos, l'aboquem damunt del pedrís la treballem fins que no s'enganxi a les mans. Hem de treballar-la una bona estona, amassant-la enèrgicament, pegant-li cops, "estovant-la". Com més treballada estigui la massa, més elàstica quedarà i d'aquesta manera les mones, un cop cuites, quedaran més toves.
Quan la massa estigui al punt (notarem que s'haurà tornat més fina, elàstica i tova), farem una bola i l'embolicarem amb un llençol o drap net. La posarem en un recipient ben gran i la taparem amb una manta. La deixarem reposar entre 8 o 9 hores en un lloc calent (ideal entre 23 i 25º de temperatura) per a que llevi.
Per a fer una mona, agafarem una porció de pasta que estirarem amb l'ajut d'un corró, fent una tira llarga d'uns 14 cmd'ample (això depen del grossa que la vulguem fer). Repartirem el farcit en forma de caneló i després plegarem la tira de massa. Agafarem per les puntes i li donarem forma ovalada, introduint una de les puntes dintre l'altra, per a que quedi ben tancada. Colocarem l'ou dur al damunt i subjectarem amb dues tires de pasta posades en forma de creu. Pintarem amb ou batut i decorarem amb
anissets de colors.
Deixarem reposar una estona (uns 15/20 min.) abans de posar al forn, que mantindrem calent a una temperatura d'uns 160º. Passat el temps de repòs, courem la mona durant uns 25/30 minuts, depenent del gruix de la pasta.
També podem fer micos, bollos, farinoses i reganyats. Si voleu congelar alguna de les mones, millor no posar-li l’ou dur.
La recepta pas a pas a:
http://www.benremenat.cat/2013/03/mones-de-pasqua-les-nostres.html
També et poden interessar...