Per a la coca: 300gr. farina sense gluten (jo Beiker)
2 cullerades de farina de cigro i sis cullerades d'aigua
60 gr de sucre
50 gr. farina ametlla
100,l llet de soja
50gr. margarina vegetal
35gr. llevat fresc
una culleradeta d'essència de vainilla
aigua i sucre per pintar la massa
Per a la crema pastissera: 1/2 litre de llet de soja
una branca de canyella
pell de llimona (no ratllada)
4 gotes d'essència de vainilla
2 cullerades de sucre
1 cullerada i mitja de maizena
1 cullerada i mitja de farina d'arròs
Recepta:
Per fer la coca:
Començarem per barrejar en un bol
200gr de farina i la margarina, i ho barregem amb una forquilla. Ho
barregem en la mesura que se'ns permeti, perquè no ens quedarà mai una
barreja homogènia.
En un got barregem la farina de cigró i l'aigua, com a substitut de
l'ou, i ho afegirem a la farina i la margarina barrejades. I ja podem
posar-ho a treballar a l'amassadora.
En un bol a part, o un tassó, barregem la llet de soja una mica calenta i
el llevat, i ho remenem fins que quedi ben desfet. Ho afegim a la massa
que ja tenim a mig fer. Que les varilles vagin remenant i afegim el sucre, la farina d'ametlla i la reta de la farina.
Quan està tot ben lligat, ho treiem i en fem una bola i ho deixem reposar tapat amb un drat de cotó durant 20 minuts. Passats els 20 minuts, el llevat ha començat a fer efecte, i ara el que farem és que aquesta bola de massa agafi la forma de la coca. Ho taparem un altre cop i ho deixarem reposar 45 minuts més, que acabi de fer l'efecte el llevat.
Mentre reposa, fem la crema pastissera.
Per fer la crema pastissera comencem per barrejar una tercera part de la llet amb la farina d'arròs i
el midó de blat de moro (maizena) i el sucre, i ho barregem tot bé. A
mi m'han quedat grumolls, és possible que a vosaltres també us en
quedin.
En un cassó, posem la resta de la llet, la canyella, la pell de llimona i
l'essència de vainilla i ho posem al foc a escalfar i que bulli. Quan bull, afegim la barreja de farines amb la resta de la llet. Jo he
posat un colador per evitar que anessin els grumolls a la barreja. I he continuat remenant fins que la crema ha espessit.
La posarem a refredar amb paper film al damunt, que toqui a la crema,
per evitar que faci aquella mena de crosta que hi ha habitualment en les
cremes o natilles (les casolanes, és clar!) I ho deixem refredar.
Quan la crema estigui freda la massa ja haurà pujat altre cop. Llavors, anem a muntar la coca per enfornar-la.
Primer encenem el forn a 170º.
Pintem la coca amb aigua i sucre (jo he utilitzat sucre moreno). I en una màniga pastissera posem la crema
Posem la crema i els pinyons pel damunt de la coca i enfornem durant 20 minuts.
Passat aquest temps, ja la podem treure, refredar i menjar acompanyada
d'una bona copa de cava i, si en teniu d'opció, banyar-vos a l'aigua de
mar a les 00:00h. La lluna us farà màgia!!!!
Podeu trovar el pas a pas de la recepta a www.b12.cat