En una cassola escalfem una mica d'oli per sofregir el gra d'all tallat petit i la ceba també tallada petita. Quan estigui ben confitat hi afegim el tomàquet (jo n'hi poso més aviat poc, cinc o sis cullerades soperes), deixem que tot plegat agafi els gustos a foc mitjà mentre tallem les carxofes, només aprofitarem les fulles interiors més tendres i el cor. Les afegim al sofregit i els hi fem un parell de voltes. Tallem el bacallà a trossos i l'icorporem, juntament amb l'arròs i el remenem amb el sofregit perquè agafi tots els gustos. Finalment cobrim l'arròs amb l'aigua o el caldo perquè es cogui i anem vigilant que no s'enganxi. Quan l'arròs sigui cuit però una mica dur parem el foc i deixem que s'acabi de fer amb la cassola tapada. En funció de si el volem més sec o més caldós hi posarem més o menys líquid.
A la imatge, el que quedava quan vaig voler fer la fotografia, va volar!