3 cullerades d'oli d'oliva (més extra per greixar la plata)
400 g de farina de força
1 culleradeta de sal
per al farcit
50 g de mantega
2 cullerades d'oli d'oliva
600 g de cebes ben picades
1/2 culleradeta de batafaluga o gra d'anís
sal marina i pebre negre
300 ml de crema agra (jo no n'he trobat pel barri, així que he posat nata per cuinar)
3 ous
1 cullerada de farina
75 g de bacó, picat
Recepta:
Per la massa, hem de dissoldre el llevat en 225 ml d'aigua tèbia. Hi afegirem l'oli d'oliva i reservarem. Seguidament, tamisarem sobre un bol gros la farina i la sal. Farem com si fos un volcà i al centre hi addicionarem els ingredients líquids, sense deixar de remenar. Amassarem la mescla amb les mans i formarem una massa tova. Llavors la passarem en una superfície enfarinada i ho amassarem durant 10 min, fins que estigui tova, llisa i elàstica.
Un cop tingui la consistència idònia, la col·locarem en un bol gran lleugerament untat amb oli i la cobrirem amb film transparent. Ho deixarem reposar en un lloc càlid de 1 a 2 hores, fins que dobli la seva mida.
Per al farcit, escalfarem l'oli i la mantega en una paella gran. Hi afegirem la ceba, el bacó i la batafaluga, ho salpebrarem i ho courem a foc lent durant uns 20 min; fins que la ceba estigui tova, però no daurada. Passat aquest temps, retirarem la tapa i ho courem durant 5 min més, fins que s'evapori l'excés d'aigua.
En un altre bol, mesclarem la crema agra (nata, en el meu cas), els ous, la farina i ho salpebrarem. Un cop estigui homogeni, hi agregarem la mescla de ceba cuita, ho mesclarem bé i ho deixarem refredar.
Quan la massa hagi llevat, la passarem en una superfície enfarinada i la pressionarem amb les mans per eliminar-ne l'aire. Untarem la safata de forn que haguem d'enfornar amb una mica d'oli, hi estendrem la massa i ens haurem d'assegurar que els extrems estiguin ben aixecats.
A continuació, ho deixarem reposar 30 minuts més, fins que la massa s'infli per algunes zones. Llavors, pressionarem suaument la massa si ha crescut molt en els extrems de la safata i hi escamparem el farcit.
Ho courem al forn a 180ºC (prèviament preescalfat) i ho courem de 35 a 40 min, fins daurar. Ho retirarem del forn i ho deixarem refredar almenys 5 min. Ho servirem calentó perquè està més bo.